Tuesday, October 22, 2013

Ljus och mörker

 I söndags då då det regnet öste ner bestämde vi oss för att åka ut till Vitra Design museet på tyskasidan. Vi gick på nya utställningen Lithopia som var riktigt cool. Den handlade om hur ljus har påverkat och förändrat världen.


Förutom design museet finns här också Vitra fabriken som man kan besöka. De har guidade turer både på tyska och engelska. Sedan finns också den fina shoppen med alla möjliga coola och riktigt snygga produkter. Finns alltid något att sukta efter där.

 Uställningen om ljus visade bland annat med denna världskarta hur ljuset är fördelat bland och inom de olika kontinenterna. Rätt coolt att se vilka delar av världen som är mest "upplysta". Hela den afrikanska kontinenten har väldigt lite ljus i jämförelse med de övriga kontinenterna. Intressant också att se hur det går en linje genom USA. Vi besökte ju flera av nationalparkerna i Utah och Arizona 2010. Jag har aldrig sett en stjärnhimmel som där eftersom man har väldigt lite ströljus som stör. Det syns tydligt då man stod här och betraktade denna karta.

 Finns många sorters ljus. Nu när höstmörkret faller på så njuter jag mer än gärna av många levande ljus. Tänder ljus i stort sett varje kväll.


Från och med slutet på denna vecka finns en hel del att se fram emot här i Basel. Både vinmässan och höstmässan drar igång. Fick en gratisbiljett hemskickad från Paul Ullrich som är vinbutiken i Basel där jag varit på en del vinprovningar på sistone. Trevligt :-)

7 comments:

eastcoastmom said...

Det museet skulle jag gärna besöka!

Annika said...

Vilket trevligt museum.
De där ljuskartorna tycker jag är så fascinerande.
De säger verkligen en hel del om hur vi lever.
Precis, jag tänder också en massa ljus nu.
SÅ mysigt!!
Kram!!

Kattas Betraktelser said...

Ett museum värt att besöka förstår ajg om man skulle vara i krokarna! Vilken härlig helg ni har framför er! Kram

Desiree said...

Eastcoastmom, ja det är ett coolt ställe.
Kram!

Katta, ja mycket att se fram emot till helgen. Alltid nice :-)
Kramar!

Annika, ja kartorna är häftiga. I den moderna världen är det nästintill för mycket ljus dygnet runt. Lagom med ljus är bäst för människan. Man måste få koppla av och vila upp sig medan det i andra delar av världen där det fortfarande är fattigt är svår och ont om ljus. Men levand ljus om hösten kan man ju inte få för mycket av :-)
Kram!

Marina said...

Hejsan! Tittade in till dig och fick härlig frukostläsning! Spännande med ljuskartorna!

Anne-Marie said...

Intressant utställning. Tycker också om ljuskartorna. USA har verkligen en markant gräns med den mycket mera sparsamt befolkade västra delen. Ser att det är stora, mörka delar i Sydamerika.
Som vanligt har du mycket trevligt att se fram emot i Basel. :)
Kram!

Anonymous said...

Vad häftigt! Väldigt intressant utställning!
Kram!