Wednesday, October 2, 2013

Fransk Smurfby

För några veckor sedan åkte jag och C på söndagsutflykt till Alsace. Det är ett ställe man kan återvända till många gånger. Finns otroligt många små pittoreska byar när man kör längst med Route du vin. Det är svårt att sluta fota när man väl hamnat här. Dessa små fina gränder, söta korsvirkeshus, vackra kanaler och prunknande blomsterarrangemang längst med både hus och gator.

Häng med på en bildbom från söta Colmar.

När man når Alscace så befinner man sig mitt i vinlandet. Otroligt vackert när man ser de prydliga raderna med vinrankor som klär de böljande kullarna och sträcker sig så långt ögat når. Småvägarna som förbinder byarna är minst lika sagolika som byarna i sig. Just dessa vyeer är något jag tror att jag aldrig kommer att tröttna på.

Det odlas både röda och vita druvor men det är de vita vinerna som är berömda för detta område. Risling sitter på tronen. Finns både både torr och söt Risling. Men även andra druvor som Sylvaner, Gewurtzaminer och Pino Gris är några av de stora druvorna. Det görs även en hel del mousserande vin här, Cremant d´Alsace. Inte dumma alls.


Små söta hus och gränder. Precis som en söt smurfby.

Även söndagar visar sig vara en bra dag för utflykt. Även om butikerna är stängda här också precis som i Schweiz liksom Tyskland. Resturanger, fik och museer är öppna. Nog kan man njuta av att strosa runt så här  i dessa vackra småbyar även om man inte kan handla. Vissa vingårdar har faktiskt öppet annars är väl det den stora nackdelen med att åka hit en söndag.


Vackert med de små kanalerna som rinner genom stan liksom alla de riktigt fina blomsterarrangemangen i olika blomlådor som pryder staden.Colmar räknas som en av de lite större städerna längst med route du vin även om det verkligen fortfarande är mer by än stad. De har en vacker domkyrka med sin imponerande gothiska arkitektur.

Jag är helt förälskad i dessa vackra skyltar som hänger utanför olika typer av butiker, bagerier och hantverkare av olika slag.

Livet i Colmar en solig söndag i september.

Något som fransmännen absolut kan är bröd, bakelser och godsaker. 


Alsace är något vi förmodligen kommer att återvända till många gånger. Det är vackert, finns många små charmiga byar kvar att upptäcka. Man äter gott och dricker gott. Det är dessutom inte speciellt långt från oss i Basel. Tar under en timme för oss att köra hit. Jag ser fram emot att återvända hit och gå på olika typer av julmarknad så småningom. Köpa lite Cremant d´Alsace till julen och festligheterna i december månad. 

8 comments:

eastcoastmom said...

En timme till Alsace, vilken dröm! Och det såg verkligen ut som en smurfby, eller Disney.

Annika said...

OJ oj..vad kan man säga?
Säger som Ann-Mari, vilken DRÖM!!! OCH detta har du runt hörnet?
Jag dör lite.
Ja, din kamera lär gå varmt hela tiden ni bor i hjärtat av europa.
Så sagolikt vackert.
OCH du, vilka macroner!!! VILL HA!!!!
Kramar!!!

Desiree said...

Eastcoastmom, jag håller med dig om att det känns lyxigt och underbart. Kanske därför bland annat som vi trivs så himla bra här för att det finns så mycket precis runt hörnet
:-)
Kram!

Annika, absolut. Det finns mycket förutom Alsace som ligger "runt hörnet" här. Ibland är det nästan bra att affärerna har stängt på söndagar så att jag inte gick in och länsade den butiken på macrons ;-)
Kram!

Suzesan said...

TACK Desiree att du reser så mycket och visar MIG alla dessa ställen. Underbart. Håller med dig om att det är "Smurfhus" Blir lycklig bara av att se allt. Tack så MYCKET. Jag kan inte röra mig så mycket just nu då blir det så skönt att resa lite med dina bilder. Tack tack tack;)

Lyckostar som får se allt. Men det blir en sporre. Jag får skriva en lista snart utifrån din reseKATALOG hemma hos dig i din blogg. Som framtida resmål. Tycker du skulle passa bra som att jobba extra med -HÖR NÅN resetidningsbolag det-....att hjälpa resekataloger.

Kram
/Susanne

Desiree said...

Susanne, vad kul att du gillar och uppskattar alla små reseberättelser. Tyckte husen var så söta här, lite smurfby över det hela :-)
Jag känner att det är tur att vi tänkt bo här ett tag för det finns så mycket att se och göra. Man får ta lite itaget allt eftersom då man har tid och möjlighet. Men det är alltid kul att göra små road trips och kunna dela med sig av vackra ställen och ge andra lite inspiration.
Kram till dig Susanne.

Anne said...

Hi hi, jag kan inte låta bli att varje gång bli impad när du säger "vi gjorde en söndagsutflykt till Alsace". Alltså, det här med närheten till så mycket och de korta avstånden. Som du ju väl vet, på en timme i de flesta amerikanska delstater kommer man ju ingenstans... Man kommer ju knappt bort utanför tullarna till stan där man bor och ut på interstate...
Jag måste säga att bilderna från denna by/stad är en av mina favoriter av många. Det ser PRECIS ut som jag föreställer mig en fransk by i Alsace. Den här lite mer loja, stängda söndagskänslan tycker jag förmedlas via dina bilder. Som du säger, eftersom caféer och liknande är öppet så går det ju utmärkt att faktiskt åka på söndagar också, bara skönt med den lugnare stämningen.
KRAM

Desiree said...

Anne, även om jag har bott här ett tag nu så tycker jag ändå att det är supercoolt med avstånden och att man här i Basel har närheten till både tyskland och frankrike på det här sättet. Det är en av många saker som gör att vi trivs så utmärkt här. Visst är den söt denna lilla stad. Det finns många sådana här riktigt söta och charmiga städer i Alsace. Ibland är det nästan trevligare och lättare att fota och njuta av stan då butikerna är stängda och det är lite lugnare.
Kram!

Saltistjejen said...

Så underbart att ha en stådan fantastiskt vacker och pittoresk liten stad så nära! Och du skyltarna var verkligen underbara!
Kram!