Friday, October 18, 2013

Lista

Godmorgon, fredag och det lovas soligt väder även om det är lite dimmigt just nu så här på morgonkvisten. Jag känner mig på topp idag. Underbart med sådana dagar. Sådana dagar ska man både njuta av och vara lite extra tacksam över. Tänkte jag skulle köra en liten lista. Lite av mina olika favoriter och lite annat.

Kaffe: Måste säga att favoritkaffet det är kaffet vi handlar på Casino i Frankrike. Mormorskaffet för att det heter just något med La Grandmere. 

Bröd: Finns utsökt bröd i alla tre länderna (Schweiz, Tyskland och Frankrike). I schweiz och tyskland finner man gott grovt bröd av alla olika sorter. Det finns vanligt vitt bröd också och sedan har man ju de goda Bretzels också. I frankrike finns det bästa surdegsbrödet. Jagälskar grovt gott råg och dinkelbröd men också just ett riktigt fint surdegsbröd med tyngd.

Ost: En riktig kamp mellan schweiz och frankrike. Ruggigt svårt att välja eller försöka utse en vinnare. 

Bakelser: O oui, i frankrike så klart. Finaste, snyggaste, sötaste och mest förföriska bakelserna finner du här.

Choklad: Schweiz! Absolut. Sakna choklad behöver man verkligen inte göra här. Finns helt utsökt kvalié här.

Frukost: Bästa frukosten är tysk. Ordentlig och redig frukost med gott bröd, goda pålägg, ägg och kaffe. Nyttigt och gott, något rejält man står sig på. Där står tyskland helt klart på nyttiga sidan medan frankrike står för god frukost men dock absolut inte så nyttig med sina croissanter, marmelander och en liten esspresso till detta.

Glass: Schweiz vinner lätt även denna match. Bästa kossorna och bästa mjölken och därmed också bästa grädden och glassen finns ju här. Mövenpick är ju schweiskt.


Högsta topparna: finns här i schweiz.

Vackraste alpvyeerna: jepp dem finner du enligt min mening också här i schweiz.

Vackraste språket: Nein, tyskan vinner absolut inte. La France tar hem denna kategori storslaget. 

Dyraste matkassen: Ja det blir helt klart den schweiska. Sedan kommer tyskland på andra plats och bästa samt mest prisvärda matkassen kommer från frankrike. Det är också dyrast att gå ut och äta i schweiz när det gäller dessa tre länder. Många gånger motsvarar det man får på tallriken inte heller vad det kostar tyvärr.

I säsong just nu: Päron, äpplen, plommon och pumpa.

Godaste vinerna: Svårt men om det skulle vara så att jag skulle tvingas att bara dricka vin från ett enda land för resten av mitt liv skulle det nog från bli italien för min del. Vad säger ni? Vilket land skulle ni välja om ni bara MÅSTE?

Vädret just nu: ca 18-20 grader. Såååå nice!!!! Love it!!! Känns helt rätt att bo här nu på sydligare bredgrader. Gud så jag njuter. Igår var det helt klart t-shirt väder då jag cyklade hem från gymet. Satte mig ute på altanen med en kopp kaffe och njöt av solen medan jag gjorde mina läxor.

5 comments:

Annika said...

Vilket trevigt inlägg.
SÅ trevligt!!
Intressant också.
KAN tro att ni har gott bröd där du är nu. Slår väl sverige rätt bra, eller?
OST!!
MUMS!!
Gud, du är ju i mathimlen nästan!
Du har ju tre matländer att välja mellan med stark matlkultur, eller 4 om man räknar in Italien också. Rikedom.
Stt välja ett land för vin?
SVÅRT!!
I Europa väljer jag LÄTT Italienska viner.
Inom New World tar jag LÄTT vinerna från Kalifornien.
SÅ kul lista!! Avis på dig som bor där du bor. I HJÄRTAT!!
Ha en finfin helg, min vän!!
KRAMAR!!

Charlotta Hemert Ljungblad said...

Men hjälp, har ni så varmt? Vilken lyx! Har varit i Stockholm i tre dagar och här har det varit riktigt kallt! Brrr. Kram!

Saltistjejen said...

Vilken härlig lista Desiree!!!!
Och du det märks att du har en toppendag. :-) Vädret hos er verkar ungefär som här just nu då. Det ska bli ca 19 grader idag. Himlen är klarblå nu och solen skiner. Så härligt!
Otroligt att du verkligen kan jämföra mat och priser etc mellan flera olika länder. Så häftigt!!!
Ha nu en fin helg!
Kramar!

Desiree said...

Annika, jag inser att jag är väldigt lyckligt lottad som har så många länder att välja bland. Kul att du gillade denna lista. Jag tror vi har samma vinsmak. Jag hade också valt Kalifornen från nya världen.
Kram och trevlig helg.

Saltis, kul att du också gillade denna lista. Ja ganska likt väder som det är hos er på östkusten nu. Jag njuuuuter till fullo. Sådant här väder får man ju INTE i Sverige vid denna årstid.
Kram!

Charlotta, jag trivs som fisken i vattnet med dessa temperaturer. Här känns som det blir en lång skön höst att njuta av. Det slår inte om till vinter med en gång. Helt underbart!
Kram!

Suzesan said...

Viner...TYSKLAND och Frankrike om jag måste för de är bra på VITA viner som jag gillar mest. Men röda!!! Italien.

Härlig lista. Håller med om det med tyska frukostar. Tycker om tyska skinkpålägg. MUMS. Jag gillar mycket med tysk mat. Men Frankrike slår ut alla med sina desserter och bakverk osv. Fint med länder och olika specialiteter. Lyxigt att ni kan välja så där;)

" Åh vilket land äter vi frukost/lunch middag idag då?" Ha ha frukpst i ett land. Lunch i ett annat och middag tredje;)

KRAM
/Susanne