Thursday, October 3, 2013

Torsdags funderingar

Hörrni det är ju höst på riktigt nu. Oktober månad redan. Halvvägs in i hösten. Mörknar nu redan vid kvart över sju på kvällen. Nu är det tända ljus, soffmys, film, goda äpplen, ett glas rött och någon god gryta som gäller. Finns mycket att njuta av. Hittills har hösten varit fin med milt väder och många soliga dagar. Höst i Basel betyder även höstmarknad i slutet av oktober samt vinmässa också slutet av oktober.

Just nu är det höstlov i Schweiz. 2 veckors höstlov. Min tyska kurs i Basel har därmed också uppehåll men min tyska kurs via distans i Sverige kör på. Nog har jag haft att göra ändå med läxor och duggor. Tyskakursen som jag tar på distans via Högskolan i Dalarna kräver ett minimum på 10 timmar i veckan. Men höstlov betyder att många av Schweizarna reser iväg någonstanns. 

Mängden semester är kortare här än vad man har i Sverige. Här är det 4 eller 5 veckor som gäller. Det är också 42 timmar per vecka som man jobbar istället för 40 timmar som man har i Sverige. Vad gör man då när kidsen har lov? Jo då finns det en mängd olika läger man skickar sina barn på om man inte har möjlighet att ta semester. Men det är också vanligt att inte båda jobbar här.


Schweizarna är väldigt noga med sin tand och munhygien. Här borstar folk tänderna efter lunch både på jobbet och gymet. Tandläkaren går nämligen inte på vanliga sjukvårdsförsäkringen och är en dyr avgift.

Såg en kanonbra film i helgen. MUD kort och gott heter den med Mattew McConaughey. Höst är ju filmtajm. Underbart att krypa upp i soffan, tända ljus och kolla in en bra film.

Mjölbaggar är bland det äckligaste som finns i min värld. Skulle baka bröd igår då jag upptäcker mjölbaggar i rågmjölet. Så äckligt! Rensade ur hela skafferiet efter detta och slängde alla mjölpåsar och gryn som såg det minsta konstiga ut. 

Fetthalt på mjölk skiljer sig från Sverige.Vanlig mjölk ligger på 3.8% sedan finns det även 2.0, 1.8, 1.5, och 0.2% (eftersom vi också handlar en del i tyskland så kan det vara så att jag blandar ihop sortimentet i Schweiz med det tyska lite här). Det finns dock fler udda % halter här iallafall.

Bönor verkar inte Schweizarna äta. Sortimentet på bönor på burk är inte stor. Finns endast två sorter ofta som är kidneybönor och borlottibönor.

Min vinprovning som jag ska hålla närmar sig med stormsteg. På tisdag nästa vecka ska jag hålla en vinprovning hemma hos mig om viner och druvor från Piedmonte i norra Italien inför vinklubbens medlemmar från Amerikanska föreningen. Liiiite nervis? Ja absolut. Att tala och presentera 6 olika viner för 12 personer kräver lite jobb och plannering. 

Någon fast telefon har vi inte här i Schweiz och det är något vi inte hade i Sverige heller under de 2 åren mellan USA och Schweiz tiden. Vi hade det inte heller i Alabama. Ingen fast telefon sedan 2006 och inget jag saknar heller.

C far till Boston på söndag morgon på jobbmöte. Med tanke på situationen i USA just nu känns det otroligt skönt och bra att jag inte följer med. Att vi inte plannerade någon semester i samband med hans Boston konferans.

Ha en finfin torsdag. Här skiner solen idag och det är en fin höstdag med med ca 14-15 grader.

9 comments:

Annika said...

Vad trevligt att du också tagit efter torsdagslistorna. GILLAR!!
Ja, nu är det höst. På riktigt.
Men vi har indiansommar här. På riktigt :-)
31 grader varmt. Vet inte, tycker det är för varmt.
men, men det blir ju svalare.
Vad spännande med vinklubben. Du ska se att det går toppen.
Mjöbaggar så jäva äckligt.
Mina fldrar hade det, och de fick sanera.
USCH!!
Förstår så väl att du äcklas av det.
Det är bra att du inte kommer till Boston nu. Säkert är mkt stängt där också nu.
Ingen rolig tid att semestra i USA.
OCh SÅ hemskt för alla arbetare som verkligen balanserar på smal lina nu.
Kramar!!

eastcoastmom said...

Mjölbaggar, hatar! Men för det mesta är det bara en engångsföreteelse.
Du ska se att det blir jättebra på vinprovningen, kanske finns nåt du kan hitta på internet...?

Skruttplutt said...

Oh, gillar inlägg som dessa!

Saltistjejen said...

Låter som ni har en riktigt fin höst just nu. Jag gillar ju hösten även om vi nu har fått några extra dagar med sommarvärme vilket jag inte klagar på alls. Det är bara skönt att få dagar med 22-30 grader och sol. Det är ändå en helt annan värme än den som är här på sommaren och nu känns det skönt. Dessutom blir det svalt på kvällar och nätter så morgnarna känns är inte så varma och det är skönt.
Mjölbaggar är INTE kul, men som jag skrev till dig på Insta så är det ju ändå ett "bra" tecken på så vis att man vet att mjölet inte är så besprutat... :-) Men visst, trevligt är det inte.
Och ja situationen här i USA är ju inte så kul nu direkt. Tycker det är fruktansvärt för alla som statsanstälda som inte får sin lön!! På obestämd tid! Hemskt! Fast personlgen har vi knappt märkt av den ekonomiska och politiska soppa som råder här nu. Än. Men så arbetar vi ju båda privat och vi har ännu inte besökt några "statsparker" eller icke-privata museum eller liknande sedan det drog igång i tisdags. Men fortsätter det länge till lär vi märka av det.
Hoppas det går bra för C i Boston dock.
Kramar!!

Desiree said...

Annika, oj då har ni bra mycket varmare dagtid än vad vi har. Men jag tycker det är nice nu ändå med runt 14-15 grader om dagarna. Jag är så glad och lättad över att vi inte bokade eller planerade någon USA resa i samband med Calles business trip till Boston. Hade INTE varit kul.
Hoppas innerligt att det löser sig snart för alla stackare anställda inom staten.
Kramar!

Eastcoastmom, tack. Jodå har hittat en hel del bra info på nätet inför vinprovningen och har också en riktigt bra vinbok här hemma som tar upp de olika druvorna som jag tänkte gå igenom. Pirrigt men samtidigt kul :-)
Kram!

Linnea, kul att du gillar torsdagslistan.
Kram!

Saltis, ja man får se det positivt att mjölet inte är allt för besprutat då. Äckligt som pesten men jag är glad att jag ändå upptäckte det hela och fick chansen att rensa ut innan det blev ännu värre. Skönt att ni båda inte är drabbade av shut down. Var lite osäker på om M var drabbad då han jobbar inom Universtitetet men som forskare så kanske man inte är drabbad. Måtte vara otroligt jobbigt och oroande för alla som är stadsanställda dock.
Kram!

mylifeinsiliconvalley said...

Ick, tror inte jag stött på en mjölbagge nån gång.... fast jag bakar ju inte så mycket, kan vara det :-D
Höst ja, nu är det mys som gäller :-) Är till och med lite bitig vind här ibland men man fattar inte riktigt att det är höst. MUD har jag hört talas om, ska nog se den.
Ha det så bra nu med lite lov och så blir du gräsänka också.
Kram!

Desiree said...

Christina, lyckos dig som sluppit detta. Hoppas det förblir så. Jag tycker absolut att du ska se MUD. Så bra!!! Jepp nu blir jag gräsänka ett tag framöver men det ska nog gå bra.
Kram och trevlig helg.

Suzesan said...

Usch för mjölbaggar. Men min erfarenhet är att slänga mjölpåsar och sånt och sen så har jag inte upplevt att de kommer tillbaka. Jag har alla mina påsar med en klädnypa. Tycker om klädnypor. Har även det på mina kryddpåsar. I olika färger.

Bönor är gott och jag tycker om både Kidney och Borlotti. Kokade och sen i lite god vinegrette. Alltså ovanpå med sallad och till nåt gott.

Höst och vinter ÄR filmtajmtider. Mysigt.

Måste kolla den filmen du gav tips om.

Kram
/Susanne

Charlotta Hemert Ljungblad said...

Oooh, ska bli kul att höra om er vinprovning sedan! Hoppas det går bra! Och att allt är bra hos er men det låter onekligen så! Kram!