Tuesday, October 29, 2013

Höstfint


Nu känns det verkligen som höst. Idag har vi haft strålande vackert höstväder under dagen. En mild och vacker dag med ca 20 grader, superskönt. Men oj vad mycket mörkare det blivit på kvällarna helt plötsligt. Jag uppskattar ljuset på morgonen men jag vet tyvärr att det lär vara ganska kortvarit lycka. Från och med nu så är det MYCKET stearinljus som gäller för att få något mysigt och vackert som uppväger kvällsmörkret. Kyligare vindar har nu dragit in så nu från idag är det betydligt friskare höstdagar med ca 12 grader.

 Nu fixas det en hel del i var och varannan rabatt. Man gör både höstfint och bonar inför vintern och kylan i stans alla parker.


 Löv sopas och krattas. Löv som virvlar i luften likt guldregn. Det är faktiskt skönt att inte ha någon trädgård. Vi är nöjda med altanen. Nu slipper man kratta och fixa.


 Det är otroligt grannt fortfarande. Men tyvärr dröjer det nog inte så länge innan de flesta bladen fallit till marken och blåst eller sopats bort. För varje vindpust så fylls luften med guldregn. 


 Idag har det varit rejält blåsigt. Riktigt jobbigt att cykla hem med motvind hela vägen. Man börjar se fler och fler kala grenar.


Basel är vacket i höstsolen. Längre bort ser ni det stora Parishjulet som nu kommit upp på stora torget. Herbsmesse eller höstmarknaden slog upp sina portar nu under helgen och  pågår i 2 veckor. Parishjulet tillhör höstmarknaden. Det var en av de första vyeerna jag såg av Basel då jag var här för allra första gånge och hälsade på för prick ett år sedan.


 Jag fick en liten trevlig födelsedagspresent från mitt gym också. Jag får ta med valfri gäst så bjuder de på inträdet för min gäst. Det blir perfekt att kunna ta med C någon söndag för lite spa då det är kulet och regnigt ute.


 Äppeltider hejhej! Finns otroligt gott om äpplen just nu. Sist så köpte jag en hel låda på 6 kg. Äpplen går åt i detta hushållet. Till helgen får det nog bli någon god äppeldessert.Det är i princip bara Schweiska äpplen som säljs. Det tycker jag är bra att man satsar på det som är närproducerat. Finns massor med goda äppelsorter här att njuta av. Nypon är också fint. Här har jag sett hur man plockar nypon. Såg två äldre damer under helgen som plockade tillsammans. Nypon kvistar säljs på torget som prydnad. Man säljer också nyponpuré som man använder till bakverk och annat. Det är ju ett hästjobb att göra då man först ska plocka nyponen och sedan rensa dem på kärnor  innan man kan koka sin nyponpuré.


Igår laddade vi med Halloween godis. Åkte till tyskland då vi ändå skulle dit och handla. Nu hoppas jag att det kommer ett gäng småhäxor och andra söta och läskiga monster så att vi själva inte behöver smaska upp allt godis.

Ha en fin tisdag allihop.

7 comments:

Annika said...

Så vackra foton.
Det med allen är så vackert. SÅ fint.
Det gröna överväger nog här mest än. men jag vet ju att till Thanksgiving är allt kalt, så när det väl smäller till går det fort.
Men visst börjat det glödande ta över.
Vad härligt med alla äpplen. ÄLSKAR äpplen!!!
Kramar!

Miss Marie said...

Oj, 6 kg äpplen?! Äter ni så mycket eller juicar ni också? Visst är det gott med äpplen! :)

Fina bilder! Men visst är det mörkt om kvällarna.... Blääää!

Desiree said...

Annika, kul att du gillade alla höstbilder. Det är så himla fint nu. Finns mycket att inspireras av. Älskar denna färgbomb som hösten bjuder på. Gäller dock att njuta för snart är allt kalt.
Frossar i äpplen av olika sorter gör jag så gärna.
Kram!

Marie, nejdå vi lyckas nog äta upp dem utan några större problem. Jag äter lätt 3 äpplen om dagen.
Gillar inte detta mörker. Känns som om dagarna tar slut snabbare på det viset. Men det är ju ändå mycket bättre här än i Stockholm så jag får se det som så att jag slipper det värsta mörkret.
Kram!

Anne said...

Vad fint Basel är även i sen höstskrud. Verkligen mysig stad. Som du vet ändrar ju vi klockan inkommande helg. Märkbart först, men som du säger, den där timmen äts upp rätt snabbt sen. Yes, ljus i stora lass är vad som gäller nu. Jag köper mina från Ikea, tycker de är bäst och billigast.
Spännande med din första Halloween i Basel och området där ni nu bor, det kommer säkert komma lite barn. Berätta senare!
Jag vet inte alls vad vi har att vänta i år, vi har inte haft mycket Halloween-drag alls men sen förra året har mycket nytt folk flyttat in och området har ändrat prägel en del (som du kanske minns ledde lågkonjunkturen och fastoghetskraschen att vi råkade rätt illa ut och har haft mycket tomma radhus här) så jag tror det kan vara en hel del drag i år. Återstår att se...
Kram!

eastcoastmom said...

Gillar den där allen, så harmonisk. Tycker om alla dina bilder, vilka färger på hösten!

Desiree said...

Anne, jag hoppas att ni får en fin Halloween och att det kommer betydligt fler nu när det också har flyttat in fler. Om det finns många barn i området så bådar det ju gott. Ska ni ta en liten runda med Stella?
Ljusen från IKEA är toppen. Bra kvalité till bra pris.
Kramar!

Eastcoastmom, tack så mycket. Vad glad jag blir :-)

Anonymous said...

Fantastiskt vackra bilder!!
Kram!